Lokaal nieuws woensdag 03 juni 2020

Regel je hypotheek

Een huis kopen is je grootste aanschaf ooit. Alle reden om niet over één nacht ijs te gaan. Daarom kruip je een avondje achter je Ipad en doet onderzoek. De aanbiedingen en onbekende termen vliegen je om de oren. Annuïteit, lineair, NHG, mix-hypotheek: het duizelt je. Wat te doen?

In ieder geval eerst advies inwinnen, zegt Joost van Rijsbergen, mededirecteur van hypotheekadviseur Binnendijk & van Rijsbergen. Welke ruimte heb je bij het zoeken van een huis? Wil je fors gaan verbouwen, of juist niet. Investeer je in zonnepanelen, of bewaar je dat voor later. Verder is het verstandig om te kijken naar je uitgavenpatroon. Ben je spaarzaam, dan kun je misschien een wat ruimere hypotheek nemen dan dat je graag een flinke auto rijdt. Van Rijsbergen: ‘En denk na over mogelijke veranderingen in de toekomst. Wil je later minder gaan werken? Krijg je te maken met studerende kinderen? Kan de hypotheek dan op 1 salaris? Let goed op of dat haalbaar is.’

Lenen

‘We raden aan om niet het maximale te lenen wat mogelijk is. Ontstaan er later problemen, dan hoef je niet direct je huis te verkopen’, aldus van Rijsbergen. Wat zijn je maandlasten eigenlijk bij een gemiddelde koopwoning? Joost van Rijsbergen: ‘De huidige rentestand zit rond de 1,8% voor een looptijd van 30 jaar. Wat de kosten ongeveer zijn, kun je zelf eenvoudig uitrekenen. Wij hanteren een handig rekensommetje: Voor elke € 10.000,- lening, betaal je ongeveer € 32,- per maand. Dus een hypotheek van € 250.000 kost maandelijks zo’n  € 800,- netto. Vergeet dan de gemeentelijke belasting niet.’ 

Advies

Er zijn verschillende mogelijkheden om meer informatie in te winnen voor een passende lening. Zo kun je zelf online het één en ander regelen, of informeren bij een bank of hypotheekadviseur. Gezien de kosten zijn er mensen die het via internet proberen. Joost van Rijsbergen: ‘veel zien er later toch vanaf. De kleine lettertjes, de voorwaarden, de talloze mogelijkheden: je ziet door de bomen het bos niet meer.’ Ga je naar je eigen bank, dan adviseren zij alleen eigen hypotheken met de bijbehorende voorwaarden. Er is dan beperkte keuze.

Hypotheekadviseurs kunnen daarentegen veel mogelijkheden inzien. Rentepercentages zijn daarbij belangrijk, maar ook financiële ondersteuning bij een verbouwing, of een energiedepot voor de aanschaf van zonnepanelen. Niet alle banken hebben daar goede regelingen voor.
Denk je dat je toch over een aantal jaar verhuist, kies dan een bank waarbij je je (gunstige) rentepercentage mee kunt verhuizen. Daarnaast hebben niet alle banken de mogelijkheid van een overbruggingsperiode bij de aankoop van een nieuwe woning. Hypotheekadviseurs brengen je wensen in kaart en adviseren de lening met de meest bijpassende voorwaarden.

Jip-en-janneketaal

Joost van Rijsbergen herkent het wel, de moeilijke woorden die om de hoek komen kijken bij een hypotheek: ‘Je kunt daarom op onze site een uitleg lezen over allerlei termen. We hebben dat in jip-en-janneketaal verwoord. Ook kan je via de website ons gratis ‘hypotheekboekje’ opvragen. Het is een handig boekje vol met nuttige info en tips. Kom je er daarna nog niet uit, dan kun je een kennismakingsgesprek met ons plannen. Dat kost niets. Tijdens het gesprek kunnen we een indicatie geven van de mogelijkheden en de kosten. Op die manier weet de klant in ieder geval wat er kan en wat het kost.”

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Katwijk.

Aanmelden